Cookie News Romania

Imperiul Otoman a disparut in 1920 ?

Imperiul Otoman

Imperiul Otoman a fost unul dintre cele mai longevive imperii de pe Pamant (1299–1923).

In 1920, prin semnarea Tratatului de la Sèvres, Marele Imperiu Otoman dispare, piezand patru cincimi din teritoriul sau.

Tratatul de la Sèvres, care nu a fost niciodata ratificat de otomani pentru ca parlamentul lor a fost dizovat de trupele britanice in 10 august 1920, a fost semnat intre Imperiul Otoman si o parte dintre Puterile Aliate ( Franta, Imperiul Britanic, Italia) la sfarsitul Primului Razboi Mondial.

Prin acest tratat, Republica Democrata Armeana a fost recunoscuta international, iar Aliatii si-au rezervat dreptul sa controleze finantele otomane. Controlul financiar presupunea aprobarea si supervizarea bugetului national, legilor si regulamentelor fiscale cat si controlul total asupra Bancii Nationale

De asemenea, efectivele armatei otomane au trebuit sa fie reduse la 50.000 de oameni, iar flota otomana a putut pastra doar sapte goelete si sase vase torpiloare. Otomanilor li s-a interzis sa detina aparate de zbor militare.

In 1923 se pune capat Tratatului de la Sevres, acesta fiind inlocuit de  Tratatul de la Lausanne, care a permis Turciei sa recupereze o parte din teritoriile pierdute.

 

© 2013 - Cookie News Romania